Plaatselijk Belang Appelscha
Vereniging tot het behartigen van plaatselijke belangen in Appelscha

Informatiebrief Burgerhulpverleners in Appelscha en Appelscha-Boven

Beste Burgerhulpverleners en toekomstige Burgerhulpverleners,

 

Met deze brief wil de werkgroep Hartveilig Appelscha jullie de nodige informatie geven over een aantal zaken betreffende de Reanimatie en het gebruik van AED’s.

De werkgroep bestaat uit 5 leden en werken namens Plaatselijke belang Appelscha en de Ondernemersvereniging Appelscha.

Nu we al bijna een jaar leven met de coronapandemie zijn er op het gebied van de reanimatie en het aed-gebruik wel enkele zaken die we graag met jullie willen delen.

 

Aantal Burgerhulpverleners en aed’s in Appelscha en Appelscha-Boven.

Op dit moment zijn er 100 bij HartslagNu geregistreerde hulpverleners.

Het aantal aed’s bedraagt 22. Het aantal is het afgelopen jaar iets uitgebreid omdat enkele ondernemers besloten een aed aan te schaffen, of de bestaande aed 24/7 beschikbaar te stellen. Onze werkgroep is faciliterend opgetreden en er is ook nauw samengewerkt met Plaatselijk Belang Appelscha-Boven. Ook het project Hartveilig Ooststellingwerf heeft nog een bijdrage gedaan.

Dit aantal aed’s betekent dat bijna ons gehele woongebied van voldoende aed’s is voorzien, zodat alle inwoners, als het om aed’s gaat, kunnen rekenen op hulp. Anders is dit met het aantal hulpverleners.

Een algemene stelregel is: per aed 10 burgerhulpverleners. Kijkend naar het aantal burgerhulpverleners nu kunnen we zien dat het aantal eigenlijk moet verdubbelen.

 

Weet u iemand die wel beschikt over het benodigde certificaat, maar zich nog niet bij HartslagNu heeft geregistreerd, moedig die inwoner dan aan dat wel te doen.

 

Het afgelopen jaar konden we door de pandemie geen opleidingen/herhalingen verzorgen. We hopen dat dit in 2021 wel weer mag. Degene wiens certificaat in 2020 is verlopen behoeven zich geen zorgen te maken, deze zijn verlengd naar 2021 en zolang we in 2021 geen herhalingen kunnen verzorgen worden deze certificaten verlengd naar 2022.

Zodra weer herhalingen mogen worden gegeven zullen we dat via een nieuwsbrief bekend maken.

U kunt natuurlijk deze herhalingen volgen waar u wilt.

 

Opleidingen.

In de opleiding voor reanimatie en aed-gebruik is het een en ander gewijzigd.

De opleiding duurt 2,5 uur en herhalingen 2 uur. Om de vaardigheden goed te blijven beheersen wordt door de Nederlandse Reanimatieraad geadviseerd elk jaar een herhaling te volgen.

In het kader van het project Hartveilig Ooststellingwerf wordt binnenkort gemeentebreed gestart met de werving van burgerhulpverleners; er komt een melding op de gemeentelijke pagina in de Nieuwe Ooststellingwerver, maar ook de sociale media zal worden gebruikt.

 

Reanimeren tijdens de pandemie.

De Nederlandse Reanimatieraad heeft een gewijzigd protocol gemaakt. Hierover bent u door HartslagNu geïnformeerd.

 

HartslagNu in cijfers

Uit de cijfers die landelijk verzameld zijn blijkt dat burgerhulpverleners gemiddeld 2,5 minuten eerder ter plaatse zijn dan de ambulance. Gemiddeld zijn er landelijk 30 meldingen per dag. Ook in Appelscha en Appelscha-Boven is er in 2020   9 keer een oproep geweest.

 

Bent u in het bezit van een reanimatie certificaat maar nog niet aangemeld bij Hartslagnu, doet u het dan nu.

Wilt u ook Burgerhulpverlener worden meld u dan aan bij de werkgroep voor meer informatie.

 

Bereikbaarheid werkgroep.

U kunt de werkgroep bereiken via het emailadres: