Plaatselijk Belang Appelscha
Vereniging tot het behartigen van plaatselijke belangen in Appelscha

College scheldt gemeentelijke schulden kwijt voor slachtoffers toeslagenaffaire

In Nederland zijn veel gezinnen slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire. Het kabinet werkt al een tijd aan de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen. De wet moet ondersteuning en tegemoetkoming bieden aan de gezinnen die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire Het college van de gemeente Ooststellingwerf heeft besloten om voor te sorteren op de wet en gemeentelijke schulden van gedupeerden kwijt te schelden.

De ondersteuning van gedupeerde gezinnen is in de gemeente Ooststellingwerf tot dusver uitgevoerd middels maatwerk. In individuele gesprekken met gedupeerden is gekeken naar wat nodig was. Dit maatwerk is niet in alle gevallen een uitkomst. Daarom heeft het college besloten de gemeentelijke schulden kwijt te schelden. Zeker nu de wet nog een tijdje op zich laat wachten (verwachting voorjaar 2022).

Kwijtschelding
Wethouder Esther Verhagen uit haar zorgen: “Ook in onze gemeente wonen gezinnen die jaren onterecht als fraudeurs zijn aangemerkt. De Belastingdienst heeft grote fouten gemaakt met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Slachtoffers hebben hierdoor ook schulden bij de gemeente gekregen,” aldus Verhagen. “Door de schulden die onze inwoners als gevolg van de toeslagenaffaire bij de gemeente hebben kwijt te schelden zorgen we voor rust en verlichting van de problemen die deze inwoners de afgelopen jaren onterecht hebben moeten ondergaan. We hopen bij te dragen aan een schuldenvrije toekomst voor gedupeerde gezinnen”, aldus wethouder Esther Verhagen. Het gaat hier om openstaande vorderingen binnen het belasting- en sociaal domein. Het betreft vorderingen op naam van een ouder of de toeslagpartner van de ouder die als gedupeerde is aangemerkt door de belastingdienst.

Melden bij belastingdienst
Als je denkt dat je gedupeerde bent van de kinderopvangtoeslagaffaire, dan is het heel belangrijk dat
je dit meldt bij de Belastingdienst. Dit kan bij het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op
telefoonnummer 0800-2358358 (gratis) of via de website van de Belastingdienst.